Walmer Stair

 

1st image

 

We were asked to design a required exit-stair for an existing Annex house that has been converted into four apartments. We treated the exit-stair as a completely separate structure that celebrates its difference. The stair takes on an industrial character through the use of an exposed steel frame, linear elements and translucent wall panels.

The full build-out was required to be free standing from the house with minimal disruption to the existing structure. The translucent polycarbonate walls flood the stair with natural daylight, creating a pleasant interior environment for the building tenants. The back of the house becomes a new front as tenants can now safely enter and exit through both.

 

Location: Walmer St., Toronto, ON
Photography: Scott Norsworthy

 

Axo and Details

  Axonometric diagram and stair details 

 

ConstructionProject while underconstruction 

 

Elevation

Final elevation
 
 
 
 
Return to top