Dovercourt House

Living Room

Living Room

This Victorian home in central Toronto had a main floor divided into a warren of small rooms. The client – a couple – wanted to open everything up while still retaining a sense of distinct spaces.

In order to keep the main floor from being overwhelming, our ideas involved creating a subtle bulkhead that winds across the ceiling and delineates the entry, the media wall and the transition into the kitchen. This bulkhead allowed us to ‘program’ the space into separate areas while retaining openness. The kitchen was a challenging size – too big for a galley, too small for an island – so we created a concealed service area behind the fridge, which follows through to a powder room.

Kitchen

Kitchen

The clients’ preference for darker colours and rich materials led to a palette of warm tones set against cool ones: oak floors and dark cabinetry with pops of wall colour and the back painted glass backsplash, offset by white areas. The history and evoloution is evident in the baseboards: the original ones were refinished and highlight the original walls; the newer walls feature a clean, contemporary baseboard finish.

Views

Kitchen Views

 

 


Location: Dovercourt Avenue
Photography: Jesse Colin Jackson