Daniels Cafe Door

Daniels Cafe Door

Designed in collaboration with The Graduate of Architecture, Landscape & Design Student Union (GALDSU), the Daniels Cafe Door was commissioned as part of a larger renovation to the Daniel’s Faculty of Architecture, Landscape & Design student lounge space.

CafeGIF

The Daniels Cafe Door separates the space between the student lounge and student-run cafe, replacing an older (non-functioning) sliding door. Built from a dark-stained poplar frame, sandwiched between two layers of translucent acrylic, the new door establishes a fluid connection between the two spaces. Even while the door is closed, light and sound are able to pass freely between the two rooms, creating an inter-connected student-run lounge/cafe space for students, faculty, and staff to eat, relax, gather and enjoy.

Cafe3

The door pattern ambiguously shifts in scales between a geographic, or map-like reading, and axial urban street grid, while establishing a geometric dialogue with the architectural use of angled Warren trusses. The pattern implies a separate, but related connection across the various scales and design related disciplines contained within the school.

Assembly diagram

Preliminary study model

Door fabrication

Door installation with GALDSU volunteers

Cafe6

Cafe7

Cafe8

Cafe9

Cafe10

Location: Daniels Faculty of Architecture, Landscape, & Design, 230 College St., Toronto, ON.
Year: 2014-2015
Photography: Scott Norsworthy