Brock Avenue Residence

 

kitchen

At only fifteen feet wide, this typical three-storey Victorian-semi felt dark and closed in. Our mandate was to flood the entire floorplan with light to create a space appropriate for modern family living.We began by stripping the house back and adding a two-storey addition to the rear, which was conceived as an independent box allowing it to span the entire width of the house. This addition expanded the bedrooms and provided the main floor eating area with full glazing open to the back yard. The kitchen is a narrower width, with light and treetop views via clerestory windows.
The change in space sizes also delineates the main floor spaces into sitting room, kitchen and family area.The clean, light-filled home has white walls that contrast with rich, dark walnut millwork for added texture and useable wall space.By eliminating the formal dining room and transforming the basement into one large wet room and shower space, we created a home that met the needs of this family.

 

Location: Toronto, ON
Photography: Scott Norsworthy
Publications:
Globe and Mail: Contemporary living in a 15-foot-wide Victorian row house

 

 

dining room/eating area

 

living/reading room

 

basement shower/wet room

 

second floor stair

 

 

 

 

 

 

Return to top